Selamat Datang Ke Blog Izza

Selamat Datang Ke Blog Izza

Rabu, 13 September 2017

Emas

Assalam

Used Gold....serious buyer, whatsapp 0193905919 for pricing

Kos upah rm20
❌ Gst
1g rm180

Jumaat, 25 Ogos 2017

Asetaceracol mary jardin

Collagen Drink Astacera-Col:
Saya kongsi nota di sini. Moga bermanfaat yer😘

(Ampun salah silap kalau ada yg salah eja.hihi)

Live FB bersama Dr.Maryam: Siri pertama - AstaCeraCol

1. Ingredients Astaceracol
👉Collagen
👉 Ceramocides
👉 Astaxantin

2. Collagen
👉 Kita dilahirkan mmg ada collagen dlm badan. Ada byk jenis. Type 1/2/3. Paling byk kat kulit type 1. Kat joint type 2.

👉 Collagen dlm kulit berfungsi sbg structure besi yg buatkan kulit kita cantek.
Cth kain. Kain kan boleh renyuk2. So kita buat kain tu jadik tilam. Ada spring kat dalam. Kiranya dia buat kulit kita jd tegang.

👉 Bila semakin berusia, collagen semakin berkurang. Cth tilam tadi. Tilam dah lama, tilam dah xbest, jd lendut. Tu jugak kulit kita. Kulit kita akan berkedut.

👉 Collagen kat kulit, type 1. Biasanya collagen supplement ada drpd lembu (Bovine), drpd babi (porcine), drpd ayam dan drpd marine collagen.

👉The best, marine collagen. Sebab bioavailability tinggi. Maksud nyer, apa yg kita makan, mudah diserap ke dlm badan>darah. Biasanya 95% dpt serap.

👉 Marine collagen. Biasanya type 1 collagen sama dgn collagen kulit kita. Kita ambik drpd kulit ikan. So astaceracol guna ikan tilapia.

👉Collagen ni sejenis protein. Kalau makan, protein dicerna dlm perut. So cmne?
Biasanya collagen dlm bentuk supplement, dia dlm bentuk Hydrolyzed collagen. Dah ditambah enzim utk jadikan struktur collagen ni lebih kecil. Saiz dia dlm btk Delton. 2000-6000 Delton. Lebih besar lebih xbagus. Lebih kecik saiz, lebih mahal. So astaceracol ni saiz dia 1000 Delton. Sangat kecik, dan mudah diserap.
Byk study mengatakan bila kita consume hydrolyzed collagen, mmg akan diserap ke dalam peredaran darah.

👉 Berapa byk collagen diperlukan? Biasanya 10g sehari. Kalau astaceracol 1 sachet 2g. So boleh ambil 2sachet sehari.

👉 Kebaikan collagen
1.  Bila ada collagen dlm darah, dia akan merangsang badan kita utk hasilkan collagen lebih byk.
2. Buatkan kulit kita nampak segar.

👉Baca journal >google scholar> taip collagen supplement > biasa yg boleh dipercayai = dermatology study

3. Ceramocides/Ceramides

👉 Dlm kulit kita pon mmg ada ceramides. Menjadikan kulit kita lembap. Moisturize.

👉 Semakin berkurang dgn pertambahan usia.

👉 Takde lg collagen di malaysia yg ada ceramides. Antara yg pertama la.

👉Sumber biasa ceramides drpd beras/wheat.

👉Astaceracol drpd wheat. X Gluten Free.

👉Fungsi: anti-aging, kulit xberkedut, lembapkan kulit.

👉Biasanya yg drpd rice lebih mahal.

👉 Ceramides = lipid

👉 kulit kering akan mudah kusam, berkedut. Kulit berminyak akan mudah berjerawat.


Tamat.

Bersambung pada siri ke-2 😘

Moga bermanfaat yer semua.
#mjbelle
#mjexcellent
#mjmersing
#maryjardinagent
Iza
0193905919

Khamis, 3 Ogos 2017

Mary jardin

Hi..

I'm officially mary jardin agent
Anything can ask me
Now more beautiful and healthy with me

Sabtu, 8 Julai 2017

niat - niat puasa yang ada

Niat puasa sunat 6 syawal & puasa ganti / qada'


PUASA QADA' / GANTI

Sumber : Addien90 ; Pelajar hadis / Kolumnis

Puasa qada adalah menggantikan puasa yang difardhukan (Ramadhan) sedangkan puasa enam merupakan puasa sunat, jadi keduanya tidak boleh digabungkan. Jika mahu buat, ikut mazhab Syafie tetap dikira qada. Tak sempurna. Namun Tuhan tahu kita berpuasa dalam raya, insya-Allah. Apapun, lebih baik asing. (Jika puasa nazar tidak boleh disekalikan).

Niat puasa ganti / puasa qada' dalam rumi :   
نويت صوم غد عن قضاء فرض رمضان لله تعالى  
Nawaitu sauma ghodin an’ qada'e fardhu ramadhona lillahi taala 

*sebut qada' - e , macam sebut 'an adae' dalam niat puasa di bulan ramadhan .
 *ramadona - dho adalah huruf dod - sebut d (dengan lidah menyentuh lelangit)

Maksud : Sahaja aku puasa esok hari kerana ganti fardhu Ramadhan kerana Allah Taala

ATAU

Lafaz niat puasa Qadha’ Ramadhan :

نويت صوم غد عن قضاء فرض رمضان لله تعالى .
Ertinya : Sahaja aku puasa esok hari kerana ganti fardhu Ramadhan kerana Allah Ta'ala.


Ada baca satu artikel mengenai puasa ganti menyatakan "Jika anda berazam ingin melakukan qadha' puasa sebelum menjelang fajar, maka itulah yang dikatakan niat. Ini sudah memadai dan tidak perlu melakukan lafaz niat."

Walaupun ada yang mengatakan pelbagai pendapat tentang mana patut buat dulu antara qada dan sunat ini - namun pendapat umum ulama' mengatakan dibolehkan puasa sunat syawal dahulu baru puasa ganti kerana tempoh syawal adalah sebulan sahaja (apatah lagi jika waktu singkat dan terbatas). Puasa ganti dibolehkan sebelum menjelang ramadhan akan datang, namun elakkan bertangguh. Wallahua'lam.


PUASA ENAM SYAWAL
Puasa sunat enam syawal boleh dilakukan secara terpisah-pisah (6 hari selang) tetapi jika dilakukan secara berturutan ianya lebih afdhal.
Lafaz Niat puasa sunat enam syawal :
نَوَيْتُ صَوْمَ غَدٍ عَنْ ِستَةٍ ِمنْ شَوَالٍ سُنَةً ِللَه تَعَالَي 

Nawaitu sauma ghodin an sittatin min syawalin sunattan lillahi taala.“Sahaja aku puasa sunat enam di bulan syawal kerana Allah swt “.

Abu Ayyub al-Ansari ada meriwayatkan satu hadith daripada Rasulullah s.a.w. di dalam menerangkan tentang kelebihan puasa enam Syawal yang maksudnya “sesiapa yang berpuasa Ramadhan, kemudian diikutinya puasa enam hari Syawal samalah seperti dia berpuasa sepanjang tahun” ( Dikeluarkan oleh Imam Muslim di dalam sahihnya, juga dikeluarkan oleh sekalian ramai ulama hadith seperti al-Tirmizi, al-Nasaie dan Ibn. Majah ).

Imam al-Syafie menjelaskan bahawa hadith ini adalah hadith sahih. Di dalam hadis ini Rasulullah saw menyatakan bahawa puasa enam hari selepas bulan Ramadhan akan diganjari pahala seolah-olah berpuasa selama setahun.Para ulama’ menghuraikan rahsia di sebalik ganjaran tersebut dengan mendatangkan dalil bahawa setiap amalan kebaikan manusia akan diganjari sebanyak 10 kali ganda.

Antara hikmat disyariatkan puasa 6 hari bulan Syawal ialah sebagai satu latihan kepada orang-orang Islam bahawa amal ibadat itu bukan terletak pada bulan-bulan tertentu seperti Ramadhan bahkan amalan itu perlu konsisten untuk sepanjang kehidupan manusia.

Ia juga sebagai satu cabaran kepada orang-orang Islam supaya tidak menjadikan Syawal itu bulan bergembira semata-mata dan jika puasa itu dilakukan seawal mungkin di permulaan Syawal, ini akan menjadikan seseorang manusia itu benar-benar ingin menyahut seruan dari Allah untuk terus beribadat secara istiqamah dan berpanjangan.

Puasa Enam ini memberikan ruang kembali kepada sistem pencernaan badan untuk berehat dan bertugas secara beransur-ansur untuk kebaikan jasmani manusia itu sendiri.

****

Puasa Hari Putih

Maksud

Hari Putih ialah tiga hari pertengahan pada setiap bulandalam kalendar Islam iaitu 13, 14 dan 15 hari bulan. Pada hari-hari itu juga kita disunatkan berpuasa. Boleh juga dikatakan 'rehat setiap bulan' dengan memberi ruang rehat kepada perut kita dari memproses makanan dengan kerap.

Sesiapa yg *tidak ada puasa Qadha' Ramadhan*, dan ingin berpuasa sunat sempena Hari Putih, *inilah NIATNYA* pada setiap harinya itu:

نَوَيْتُ صَوْمَ الْأَيَّامِ الْبِيْضِ لِلَّهِ تَعَالَى

*Ertinya*: Sahaja aku puasa pada hari-hari Putih kerana Allah Taala

Atau

Sahaja aku puasa sunat hari ini kerana Allah Taala

Tetapi *jika ada Puasa Qadha' Ramadhan yg belum selesai*..

ATAU

نويت صوم غد عن قضاء فرض رمضان لله تعالى .

Ertinya : Sahaja aku puasa esok hari kerana ganti fardhu Ramadhan kerana Allah Ta'ala.


* Tiada lafaz niat yang khusus bagi puasa sunat Isnin dan Khamis.
Bagi memudahkan, memadai berniat seperti di atas.


***

*Dilarang berpuasa pada ‘Hari Syak’ atau meragukan iaitu hari ke-30 Syaaban melainkan apabila bertujuan untuk puasa qadha (mengganti puasa Ramadhan sebelumnya), puasa sunnah, puasa kafarah (puasa melanggar sumpah) .

[ Tambahan :

Niat puasa sunat di bulan Rejab adalah seperti berikut

“Sahaja aku berpuasa sunat esok hari dalam bulan Rejab kerana Allah Taala” ]

***


Read more: http://arnamee.blogspot.com/2012/08/niat-puasa-sunat-6-syawal-puasa-ganti.html#ixzz4mIIDmsXd

Jumaat, 2 Jun 2017

Kebaya khadeeja

Fara_wardrobecollection:
WARNA TAMBAHAN UTK KEBAYA KHADEEJA

🌺KEBAYA LONGGAR KHADEEJA🌺

MATERIAL KAIN
🌹kain pearl skin yg lembut dan sejuk & koshibo (hitam & biru black shj) kain berat sedap pakai
🌹x mudah renyuk
🌹senang iron


Ciri2
🌹kebaya cutting longgar x menampakkan punggung anda
🌹bawah bju kembang flowy
🌹hujung tangan cutting kembang
🌹ade dart belakang baju
🌹ade zip mesra  menyusu
🌹kain lipat batik
🌹getah kiri kanan
🌹zip sebelah kiri



Harga rm120 sm rm130 ss

Termasuk pos..
Termasuk brooch yg cantik























Selasa, 30 Mei 2017

Kurung khaisara

Rohaiza Yunus:
Fara_wardrobecollection:
RESTOCK


KURUNG KHAISARA

RM75sm/RM80ss


:-Material moss crepe
:-Dihiasi ribbon lace di pergelangan dan bawah blouse
:-Jahitan dua layer dibahagian depan dan belakang
:-Skirt pinggang bergetah, cutting mermaid dan berlipat dibahagian depan
:-Free size fitt to XL


UKURAN:

BLOUSE
Bahu 16.5"- 17"
Dada 42"
Ketiak 20"
Pinggang 46"
Pinggul 56"
Panjang Lengan 22"
Labuh 27"


SKIRT
Pinggang 24"-40"
Pinggul 38"-40"
Labuh 40"







Sabtu, 27 Mei 2017

Jubah wilda

Sis mencari dress yang ala-ala jubah, longgar namun ala-ala princess, material berkualiti dengan harga yang berpatutan?
Sis tak perlu risau nak dress sebab kami ada jubah yang bila dipakai akan nampak anggun serta patuh syariah.

Apa best nya dengan Jubah Wilda ni sehingga kami restock buat kali kedua?

- Material premium crepe yang selesa dan tidak panas
- Mudah digosok
- Mudah diuruskan dan tidak kembang walaupun cutting flare amat
- Ada pleated di hadapan dan single pleated di belakang
- Ada butang ketip yang eksklusif untuk mudah ambil wuduk
- Hidden zip di depan untuk mudah pemakaian serta BF
- Ada poket sebelah kanan boleh letak handphone atau dompet

NP: RM149
Now
sepasang RM129 sahaja
-free kotak ekslusif

===================
*Jubah Kid Wilda

-zip di bahagian belakang
-pleated di hadapan dan single pleated di bahagian belakang
-ada butang ketip eksklusif di pergelangan tangan
-ada tali untuk ikat belakang
-tiada poket

NP: RM95
NOW
sepasang RM85 sahaja

STOK LIMITED YE UNTUK JUBAH KID WILDA

Ada 9 warna kesemuanya
JW001 MAROON
JW002 PEACH
JW003 DUSTY ROSE
JW004 MAUVE PURPLE
JW005 MINT GREEN
JW006 TEAL GREEN
JW007 GREY
JW008 BLACK
JW009 NAVY BLUE

===============

Harga jual dewasa: RM129

Harga jual kanak-kanak: RM85

**Harga telah termasuk postage ke seluruh Malaysia